21 september 2011

De eeuwige slaaf

De met Nederlands belastinggeld overgesubsidieerde beroepsklager Sandew Hira en de strijdlustige Barryl Biekman, voorzitter van het Nederlandse Landelijk Platform Slavernijverleden, hebben samen met de Nederlandse Tweede Kamerleden Harry van Bommel en Mariko Peters hun zinnen gezet op de Gouden Koets waarin koningin Beatrix traditiegetrouw op Prinsjesdag door Den Haag rijdt. Op de zijpanelen van de uit 1898 daterende koets, staan afbeeldingen van halfnaakte zwarte en gekleurde mensen die goederen afdragen aan witte mensen. Een herinnering aan een koloniaal verleden waar we met de bril van vandaag met recht bedenkelijk en met gemengde gevoelens op terug kunnen kijken. Helaas doen veel van de mensen die zich opwerpen als voorvechters van de ‘zwarte zaak’ deze zaak meer kwaad dan goed.

Wat moet je met een groep mensen die boeken verbranden vanwege de titel ‘Negerboek? Of een proceszaak aanspannen tegen een gerenommeerd woordenboek om het woord neger te schrappen? Die de fabrikant van de heerlijke Negerzoen dwingen deze eeuwenoude naam te veranderen en terloops ook nog eens een rekening indienen van 50 miljard euro vanwege de slechte behandeling die onze voorouders ruim 300 jaar geleden hebben ondergaan? Hira noemt Van Bommel een voorbeeldig lichtpunt van de Nederlandse beschaving. Ik heb flink gelachen. Dezelfde Van Bommel die tijdens een anti-Israël-demonstratie broederlijk naast de antisemiet Gretta Duisenberg liep en vrolijk opriep tot een intifada tegen Israël terwijl zijn mededemonstranten enthousiast ‘Hamas, Hamas alle Joden aan het gas’ zongen. Het leverde hem een proces op waarbij de zaak pas werd geseponeerd toen hij aangaf een geweldloze(!) intifada te bedoelen. Dan Peters. Zij is momenteel verwikkeld in een corruptieschandaal waarbij zij ervan wordt verdacht haar minnaar op onrechtmatige wijze grote sommen subsidie te hebben toebedeeld. In haar politieke doodstrijd heeft ze waarschijnlijk nog even gemeend goodwill te kunnen kweken bij de negertjes en de rest van haar sandalen dragende achterban. Een fraai gezelschap heeft men uitgekozen als medestrijders voor de ‘zwarte zaak’. Show me who your friends are, and I’ll tell you who you are. 

Het is irriterend als mensen een claim leggen op het monopolie van het zwart zijn en op de strijd voor de ‘zwarte zaak’. Wanneer anderen een afwijkende mening hebben of kritiek hebben op de manier hoe zaken worden gebracht of aangepakt, worden ze uitgemaakt voor Uncle Tom- negers of worden ze beticht van koloniaal denken en het willen pleasen van hun oude meesters. Te zot voor woorden. Veel van mijn generatiegenoten hebben zich verdiept in het verleden en hebben respect voor de strijd die vele voorvechters hebben gevoerd zodat wij nu in een positie verkeren om alles te kunnen bereiken waar onze voorouders slechts van konden dromen. Velen van ons zijn sterke mannen en vrouwen in de maatschappij die niet gebukt gaan onder de mentale ketenen die Hira en de zijnenons willen aanpraten. Bij deze dan ook aan hen het verzoek om niet meer namens de ‘zwarte gemeenschap’ te spreken maar slechts à titre personnel. Hira en zijn collega’s zijn relikwieën uit de jaren 60 die nog steeds een strijd voeren tegen de slechte en onderdrukkende ‘witte man’ en het liefst elk gebouw, kunstwerk of herinnering uit het slavernijverleden willen uitwissen of demoniseren. Het voorstel is gedaan om de zijpanelen te verwijderen en op te slaan in het Rijksmuseum. Goed plan. Wellicht kan er ook plaats worden vrijgemaakt voor enkele andere oude relikwieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten