8 augustus 2012

Sazuur


Een kennis van me die eigenaar is van een horecagelegenheid heeft een bezoekje gekregen van vertegenwoordigers van het beruchte clubje Sasur. Hem werd het verzoek gedaan of hij zo vriendelijk zou willen zijn om een bedrag van rond de SRD 600,00 per uur aan Sasur af te dragen op de avonden dat er muziek wordt gedraaid. Geheel in maffiastijl werd hem duidelijk gemaakt dat bij weigering hij op een avond een bezoekje zou kunnen verwachten van een deurwaarder vergezeld van de politie en dat zijn zaak op slot zou gaan totdat hij een regeling met Sasur zou hebben getroffen.

Minister Belfort van Justitie en Politie heeft onlangs te kennen gegeven dat hij wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd heeft dan het gezeur over muziek- en auteursrechten en uitgaande van de verharding van de criminaliteit en het kamikaze gedrag van veel verkeersdeelnemers, zou men geneigd zijn hem gelijk te geven. Toch moet de overheid voorzieningen treffen om creatieve geesten in de gelegenheid te stellen zich te kunnen uiten en om een boterhammetje te kunnen verdienen met hun werk. Jaren geleden werd ik benaderd met het verzoek om de officiële Suriname Tourist Guide te schrijven. Toen er werd onderhandeld over mijn gage werden er pijnlijke gezichten getrokken. Geld voor het schrijven was er niet, maar er waren wel genoeg fondsen om de leden van de organisatie de hele wereld te laten afvliegen en zichzelf goed te laten fêteren. Als schrijver ging het mij om de uitdaging en schreef ik de gids voor een bedrag waar ik niet eens mijn favoriete fles whisky voor kan kopen. Jarenlang heb ik mijn teksten op overheidssites en andere publicaties mogen lezen zonder dat er sprake was van een vergoeding of zelfs maar bronvermelding. Maar, ik ben een schrijver. Alles voor de kunst!

De handelingen van Sasur kunnen echter ernstige maatschappelijke gevolgen hebben. Radio- en televisiestations zijn afhankelijk van adverteerders. Wanneer zij worden geconfronteerd met absurd hoge aanslagen van Sasur, dan worden deze doorberekend naar de adverteerders. Adverteerders op hun beurt hebben de keuze te stoppen met adverteren, wat kan leiden tot het verlies van arbeidsplaatsen en zelfs sluiting van mediahuizen, of ze kunnen doorgaan met adverteren en de hoge kosten doorberekenen. Aan wie? Juist ja, u en mij. Hetzelfde zal plaatsvinden in de horeca. Of zaken gaan over de kop, of een avondje Touché is voortaan alleen maar weggelegd voor de welgestelden onder ons die er geen moeite mee hebben het gemiddelde dagloon van een onderwijzer of een verpleegster voor een toegangskaartje of een glaasje Borgoe-Cola neer te moeten tellen.

Jarenlang hebben platenmaatschappijen kapitalen verdiend dankzij clubjes als Sasur. Met mooie verhalen wordt er verteld dat het geld ten goede komt van de artiesten en muzikanten. Niets is minder waar. In Nederland rolt de zusterorganisatie van Sasur, de BUMA/STEMRA ook van het ene schandaal naar het andere. Bestuurders die zichzelf verrijken en zichzelf enorme bonussen toekennen en enorme bedragen die aan de strijkstok blijven hangen. Sasur is een dubieus clubje dat niet transparant opereert en poogt met achterhaalde Westerse methoden zichzelf te verrijken over de rug van het Surinaamse volk. Suriname is een land in ontwikkeling en het is niet realistisch te verwachten dat men diep in de buidel moet tasten omdat een plaatje wordt gedraaid uit het repertoire van één of andere Westerse artiest die niet eens weet waar Suriname ligt.

De overheid heeft als taak over het welzijn te waken van al haar onderdanen, inclusief dat van de voorzitter van Sasur. Iedereen die ook maar een beetje bekend is met showorganisatoren, weet dat er daar een paar figuren rondlopen die je niet boos wil maken. De voorzitter van Sasur is bezig tegen de schenen te trappen van gevaarlijke mensen en als hij niet door de overheid tegen zichzelf in bescherming wordt genomen is het niet uitgesloten dat hij op een dag met zijn repertoire en al drijvend in de Surinamerivier wordt aangetroffen. In troebel water is het goed vissen, moet hij hebben gedacht bij de oprichting van zijn stichting. Ik denk alleen niet dat hij het troebel water van de Surinamerivier daarbij in gedachte had.

3 opmerkingen:

  1. Interessant en met een vlotte pen geschreven zijn Uw stukken zijn interessant en met een vlotte pen geschreven. Wel constateer ik soms vreemde redeneringen zoals in dit stuk "Sazuur". In de opening suggereet u maffia-achtige praktijken van de zijde van Sasur maar in het slot eindigt u met een "mafia-achtige" praktijk van de tegenstanders van Sasur.Een bende oorlog soms?

    In uw artikel over Managers coupe ( salaris directeur AZ) pleit u voor het betalen van het hoge honorarium, marktconform, en heeft u geen boodschap aan de maatschappelijke kan van de beloning. In dit stuk over sasur speelt u wel de maatschappelijke kaart als het gaat om de vergoeding die Sasur vraagt.En wat mag Microsoft de Surinamer vragen voor het gebruik van hun software?Ook een maatschappelijk tarief?
    Dat de BUMA/STEMRA heren hun zakken vullen zoals u zegt kan toch ook van toepassing zijn op de managers van de ziekenhuizen inclusief die van het Surinaamse AZ ?
    Wat de beloning betreft moet wel onderscheid gemaakt worden tussen managers en ondernemers die risico nemen. Maar ook deze laatsten weten er een potje van te maken met oplichtingspraktijken naar hun klanten toe.Neem b.v.de vele loterijen in dit land. Wie controleert de uitbetaling per inzet?Het zal mij niet verbazen dat als men alle loten voor een x-bedrag zou kopen, de uitbetaling niet boven de 25% van dat x-bedrag zal uitkomen.O.k., deze afsluiting hoort niet bij het onderwerp maar misschien ziet u hier een aanleiding om er een mooi stuk over te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoe goed zou het zijn om tegen Santokhi, ramlal, de rechter en de advocaat van ramlal een rechtszaak aan te spannen inzake het verlenen van hand en span diensten en gecalficeerde oplichting van het volk en ondernemers.

    voorzover duidelijk is heeft er nooit een tarieven lijst gepubliceerd , is er nooit een meteringssysteem bij wie dan ook geplaatst, en is ook niet duidelijk welke overheids orgaan gewerkt heeft aan de beschikking geslagen door de ex minister, nog minder is er ooit een uathentieke overeenkomst op tafel gelegd waarbij duidelijk wordt aangegeven welke repertoires vallen sasurs beheer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn bevindingen over Sasur
    1. Hoe kan je met de natte vinger tarieven vaststellen? Waar is je tariefen lijst? ( Willekeur?)
    2. Waarom mag niemand weten wat je repertoire is ? Of heb je helemaal geen repertoire en licht je de muziek gebruikers op met een niet(of zeer beperkt) bestaand repertoire?
    3. Waar gaat al het geld dat Sasur tot nu toe heeft geind naartoe?
    4. Hoe kan de regering en het parlement toestaan dat een stichting op deze manier rechtsgeldig is ? Is de regering en ons parlement niet medeplichtig aan deze fraude/ malversatie / oplichting ?
    5. Wanneer wordt de ex minister van Justitie aangeklacht voor het verlenen van zo een wettelijke vergunning aan zo een vage stichting ( medeplichtigheid? )

    BeantwoordenVerwijderen